Συχνές ερωτήσεις

Τα πάντα για τα καυσόξυλα

Τα είδη των καυσόξυλων

ΓΑΥΡΟΣ « Ο ΠΑΝΥΨΗΛΟΣ »

Χαρακτηριστικά των καυσόξυλων γαύρου

Ο γαύρος ανήκει στα ημίσκληρα ξύλα. Είναι ένα δέντρο με ύψος που φτάνει έως τα 25 μέτρα με διάμετρο κόμης τα 20 μέτρα. Το ξύλο του παρ’ ότι είναι βαρύ, συμπαγές, σκληρό και δύσχιστο καίγεται πολύ καλά. Η θερμογόνος δύναμή του ανέρχεται σε 4600 kcal/kgr.

Χρήση των καυσόξυλων γαύρου

Ο γαύρος μιας και ανήκει στα ημίσκληρα ξύλα, υποδέχεται και συνδυάζεται τέλεια με ένα σκληρό ξύλο, όπως δρυ, πουρνάρι και ελιά για την μέγιστη θερμική απόδοση.

ΔΡΥΣ « Η ΒΡΑΔΥΚΑΥΣΤΗ »

Χαρακτηριστικά των καυσόξυλων δρυός

Δρυς είναι η γνωστή σε όλους μας βελανιδιά. Είναι το πιο σκληρό καυσόξυλο και θεωρείται κατά σειρά το δεύτερο καλύτερο είδος ξύλου για τζάκι ή για ξυλολέβητες μετά από το πουρνάρι. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά, αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο. Ως βραδύκαυστο, συνιστάται σε συνδυασμούς με οξιά ή πεύκο για το καλύτερο θερμικό αποτέλεσμα. Η δρυς υλοτομείται μόνο από ευήλιες πλαγιές για να πετύχει η ποιότητα του μεσέ, δηλαδή της ξανθής δρυός με τη λεπτή φλούδα. Η θερμογόνος δύναμη ανέρχεται σε 4.700 kcal/kgr.

Χρήση των καυσόξυλων δρυός

Για να αξιοποιηθούν σωστά τα ξύλα δρυς, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Επειδή είναι σκληρά ξύλα και το άναμμά τους δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιούμε σαν προσάναμμα κάποιο πιο εύφλεκτο ξύλο, όπως για παράδειγμα το πεύκο τοποθετώντας πάνω του τα καυσόξυλα δρυός.
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε αναμιγμένα με άλλο είδος ξύλου, όπως για παράδειγμα ξύλο ελιάς ή οξιάς. Είτε μόνη της είτε σε ανάμιξη με άλλα καυσόξυλα, η δρυς θα μας δώσει μία εξαιρετική φωτιά που θα κρατήσει για πολλές ώρες και θα μας συντροφέψει με την απαλή φλόγα της. Αφήνει επίσης πολύ ωραία κάρβουνα.

ΕΛΙΑ « ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΞΥΛΟ »

Χαρακτηριστικά των καυσόξυλων ελιάς

Η ελιά ανήκει στα σκληρά ξύλα υψηλής διάρκειας και θερμότητας. Η καύση της είναι αργή και σταθερή, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας γαλάζια φλόγα, άρωμα και ωραία θράκα. Έχει το μοναδικό προνόμιο σαν ξύλο να μπορεί να καίγεται και η ρίζα του, η οποία καίει αργά και συντηρεί τη φωτιά.
Η αγορά των ξύλων ελιάς καλό είναι να γίνεται στις αρχές του χειμώνα, όταν ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι βροχές και τα καυσόξυλα είναι ακόμη στεγνά. Τα ξύλα ελιάς που έχουν κοπεί τον προηγούμενο χειμώνα περιέχουν ακόμη τους χυμούς του δέντρου, γι αυτό και μπορεί να καπνίζουν και η ανάφλεξή τους να γίνεται με δυσκολία. Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι ή την ξυλόσομπα, και αυτό γιατί καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στο χώρο. Η θερμογόνος δύναμη κυμαίνεται μεταξύ 3.200 – 4.000 kcal/kg.

Χρήση καυσόξυλων ελιάς

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δύσκολης ανάφλεξης των ξύλων ελιάς που περιέχουν ακόμη τους χυμούς των δέντρων, μπορούμε απλά να τοποθετήσουμε πρώτα ψιλά κλαριά και ένα δύο μικρά κούτσουρα από ξύλο πεύκου που αναφλέγεται εύκολα και από πάνω τα ξύλα της ελιάς. Σιγά σιγά θα πάρουν και αυτά φωτιά και θα μας δώσουν για πολλές ώρες μια δυνατή και όμορφη φλόγα. Μπορούμε ακόμη να προετοιμάζουμε τα ξύλα ελιάς ακουμπώντας τα στα τοιχώματα του τζακιού μας για να στεγνώσουν και να είναι ευκολότερη η ανάφλεξη.

ΟΞΙΑ « Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ »

Χαρακτηριστικά των καυσόξυλων οξιάς

Η οξιά χαρακτηρίζεται, ως το ξύλο με την πλούσια μπλε φλόγα, είναι χαμηλής πυκνότητας, καίγεται εύκολα και αφήνει λίγα υπολείμματα στάχτης στην εστία. Είναι ένα ξύλο αποδοτικό στην καύση με μεγάλη θερμαντική δύναμη και είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα και δεν σκάει , χωρίς να προκαλεί προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Παρ’ ότι ανάβει εύκολα και χαρίζει μεγάλη θερμότητα, η φωτιά της δεν κρατάει πολύ και γι ‘αυτό συνίσταται να ξεκινάμε τη φωτιά με οξιά και να συνεχίζουμε με άλλο είδος ξύλου. Ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα στη Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα. Η θερμογόνος δύναμη ανέρχεται σε 4.700 kcal/kgr.

Χρήση των καυσόξυλων οξιάς

Τα ξύλα οξιάς είναι καλό να αναμιγνύονται με άλλα ξύλα (ελιά, πουρνάρι, δρυς κλπ.) γιατί αναφλέγονται εύκολα και βγάζουν μεγάλη θερμότητα. Και αυτό γιατί, τα ξύλα της οξιάς όταν καίγονται ανάβουν τα άλλα ξύλα ακόμη και αν αυτά είναι υγρά. Δημιουργούν επίσης πολύ ωραία θράκα και κάρβουνα.

ΠΕΥΚΟ « Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ »

Χαρακτηριστικά των καυσόξυλων πεύκου

Το πεύκο, όπως και τα άλλα κωνοφόρα, είναι μαλακό, «αρπάζει» εύκολα, δίνει γρήγορα μεγάλη φλόγα και έχει πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Επειδή όμως καίγεται γρήγορα λόγω της χαμηλής του πυκνότητας, συνιστάται να ξεκινάμε τη φωτιά με αυτό ως προσάναμμα και να τη συνεχίζουμε με άλλο είδος ξύλου. Τα καυσόξυλα από πεύκο είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελληνική αγορά καθώς το πεύκο είναι δέντρο αυτοφυές και συναντάται άφθονα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας (κυρίως κοντά στη θάλασσα). Δεν είναι τόσο περιζήτητο όσο το ξύλο ελιάς η το ξύλο οξιάς η δρυός, πολλοί όμως το προτιμούν για τις συγκεκριμένες ιδιότητές του. Το ξύλο του πεύκου είναι ξερό, μυρίζει ωραία και αναφλέγεται πολύ εύκολα γιατί περιέχει το ρετσίνι που είναι εύφλεκτη ουσία. Η θερμογόνος δύναμη ανέρχεται σε περίπου 4.800 kcal/kgr.

Χρήση των καυσόξυλων πεύκου

Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε το ξύλο πεύκου για τζάκι μόνο του, αλλά ανακατεμένο με άλλα ξύλα. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κυρίως για το άναμμα του τζακιού, χρησιμοποιώντας ένα ή δύο κούτσουρα πεύκου μαζί με ψιλά κλαδιά ή δαδιά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μεγάλη φλόγα. Τότε προσθέτουμε χοντρά κούτσουρα από ξύλο ελιάς, οξιάς ή δρυός, και η φωτιά μας διατηρείται για ώρες. Το μειονέκτημα του ξύλου από πεύκο είναι ότι καίγεται γρήγορα, πετάει σπίθες και γεμίζει την καμινάδα του τζακιού με πίσσα, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη χρήση καυσόξυλων από πεύκο, παρά μόνο αν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε.

ΠΟΥΡΝΑΡΙ « Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ »

Χαρακτηριστικά των καυσόξυλων πουρναριού

Το πουρνάρι είναι ο μεγάλος αδερφός του δρυός, είναι βασιλικής καύσης ξύλο και δυσεύρετο. Αποτελεί ένα από τα πιο σκληρά είδη ξύλου. Είναι άριστο καυσόξυλο, ίσως το καλύτερο είδος καυσόξυλου καθώς έχει υψηλή και σταθερή απόδοση, πλούσια θράκα και σημαντική διάρκεια. Ανάμεσα στα καταλληλότερα και καλύτερα ξύλα για τζάκι, ίσως μάλιστα και στην κορυφή τους, τα ξύλα από πουρνάρι είναι κατάλληλα και για συμβατικά και κυρίως για ενεργειακά τζάκια, αφού ανάβουν εύκολα και διατηρούν τη φωτιά για πολλές ώρες. Λίγη ποσότητα ξύλων για τζάκι από πουρνάρι μπορούν να θερμάνουν ένα μεγάλο χώρο για αρκετές ώρες. Έτσι, ο χειμώνας σας θα είναι ζεστότερος και… οικονομικότερος. Λόγω της μεγάλης ζήτησής του είναι συχνά δυσεύρετο. Η θερμογόνος δύναμη ανέρχεται σε 4.700 kcal/kgr.

Χρήση καυσόξυλων πουρναριού

Τα καυσόξυλα από πουρνάρι είναι σίγουρα ανάμεσα στα καλύτερα, αρκεί να μην είναι βρεγμένα και να είμαστε σίγουροι ότι προέρχονται από περιοχές όπου επιτρέπεται η υλοτόμησή τους και όχι από μέρη όπου η κοπή τους είναι απαγορευμένη. Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου επιτρέπεται η υλοτόμηση του πουρναριού και είναι μάλιστα απαραίτητη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σε αυτές τις περιοχές – που βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα – τα ξύλα για τζάκι από πουρνάρι αφθονούν. Το ξύλο από πουρνάρι σας συμφέρει γιατί η ποσότητα που χρειάζεστε για το συμβατικό ή το ενεργειακό τζάκι ή για την ξυλόσομπά σας είναι σχετικά μικρότερη από τους άλλους τύπους καυσόξυλων. Τα ξύλα για τζάκι από πουρνάρι θα σας ζεστάνουν για πολλές ώρες και θα διατηρήσουν μία ανεκτή θερμοκρασία στο χώρο ακόμα και αργότερα.

Leave a Reply